Hoe Fairtrade is een Fairtrade gemeente?

Fairtrade betekent niets minder dan eerlijke handel. Dus dat de verschillende onderdelen van een productieketen elk een juiste vergoeding krijgen voor hun inspanningen.

Maar bij de aanschaf van een product, wegen consumenten allerlei waarden. Voor de ene consument is een bepaalde waarde belangrijker dan voor een andere consument. Neem de prijs van een artikel. Voor de een is dat van doorslaggevend belang. Een andere consument vindt het belangrijker dat een product uit de buurt komt. De (milieu-) belasting van transport van, bijvoorbeeld, een ananas, weerhoudt hem er van om zo’n tropische vrucht te kopen.

Welke waardes kan je, naast ‘eerlijke handel’ en prijs zoal onderscheiden. Ik noemde reeds de waarde van transportkosten. En daarnaast zijn er natuurlijk ook overwegingen van duurzaamheid en verstandig milieugebruik. Denk wat dit laatste betreft aan de enorme hoeveelheden water die katoenbouw vraagt en het verstandig gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Wat duurzaamheid betreft zou je je zorgen kunnen maken over de hoeveelheid tonijn die er gevangen wordt. Het zou zo kunnen zijn dat het voor jou belangrijk is dat er niet meer tonijn gevangen wordt dan dat er door natuurlijke aanwas telkens weer bij komt. Ook de diervriendelijkheid zou een waarde voor jou kunnen zijn. Dat je kiloknallers links laat liggen en dat je best wat meer wil betalen voor een runderlapje dat diervriendelijk gekweekt is.
Fairtrade houdt zich daar oorspronkelijk niet mee bezig. Het doel was een eerlijke prijs voor werkers aan het begin van een keten. Voor de boeren die de cacao verbouwen bijvoorbeeld. Dat niet alle winst gaat naar de handel die ligt tussen de cacaoboon en de reep die je in je hand hebt. Denk aan transport, opslag en fabrieken die van die cacaobonen een fatsoenlijke reep maken.
Maar we zijn nu een paar jaar verder en wij als fairtradegemeente hebben ook oog voor andere waarden. We willen met onze voorlichting veeleer een bewuste keuze bevorderen: dat je als consument weet dát je wat te kiezen hebt… en ook… dat je je realiseert wat voor jou belangrijke waardes zijn…!

Roel Melchers,
voorzitter werkgroep Fairtradegemeente Houten.

Eén gedachte over “Hoe Fairtrade is een Fairtrade gemeente?

• 26 mei 2016 om 11:08

Goed dat we als gemeente Houten ook fairtrade zijn!

Beantwoorden