Fair & Duurzaam Festival Houten inspireert honderden bezoekers

Op 9 november 2019 ontmoette fair en duurzaam Houten elkaar in College de Heemlanden en Theater aan de Slinger. Wat daar te zien en horen was, zie en lees je hier. Met grote dank aan Omroep Houten voor de fantastische film en aan Gerard van Westrienen en René van den Brandt voor de prachtige foto’s.

Buiten giert de gure herfstwind. Binnen kijken en luisteren geïnteresseerde bezoekers naar uitstekende sprekers, muziek en dans. Honderden Houtenaren snuffelen gezellig bij verleidelijke kramen vol met fairtrade producten en duurzame innovaties. In De Slinger zien 150 kinderen en ouders de voorstelling WOW de zee is van plastic.

Aanleiding voor dit Festival is het feit dat Houten zich al tien jaar Fairtrade Gemeente mag noemen. In die periode hebben fairtrade- en duurzaamheidsclubs elkaar gevonden. Daarom nu het Fair & Duurzaam Festival. Volgens Gijs van Kuik (Duurzaamheidsfonds Houten) is fairtrade de link naar duurzaamheid elders in de wereld. Ook de werkgroep Fairtrade Gemeente Houten en de Wereldwinkel Houten streven naar duurzaamheid in verre landen en in Houten. Dus organiseerden deze drie Houtense partners samen dit Festival, dat flitsend gepresenteerd werd door een aanstekelijk energieke Rens de Jong.

Festivalfilm door Omroep Houten

Singer-songwriter Sofie de Bruijn opent het Festival met haar Fairtrade-lied.

‘Met de Wereldwinkel gaat het prima’, zegt Anne Minnema. ‘Elders kun je ook Fairtrade kopen, maar ons assortiment is ’t mooiste.’

Danseressen van Shine showen trendy gebruikte kleding van Noppes, Petit Joli en de Ecokring.

Een indringend podiumgesprek over grote globale uitdagingen tussen v.l.n.r Bram van Ojik (Tweede Kamerlid Groenlinks), Evert de Boer (Schone Kleren Campagne) en Tara Scally (Max Havelaar). Denk aan onveilige arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie, aan onderbetaalde werknemers en oneerlijke handelspraktijken. De conclusie van het trio luidt: Nederland moet eerlijke internationale handel stimuleren met strengere wetgeving volgens de Global Goals van de Verenigde Naties.

Sharon Pieksma (rechts) is Miss Nederland 2019 en ambassadeur voor een plasticvrije wereld. Ze vertelt: ‘Voor fotoshoots kom ik op vele stranden. Vreselijk dat overal plastic rondslingert. Dat moeten we echt aanpakken, want dit is onhoudbaar.’ Bij Return to Sender werkt Baukje de Nekker (midden) samen met vrouwen in arme landen, die prachtige cadeauartikelen maken. En daar fair voor betaald worden.

Intussen gaat het in Theater aan de Slinger ook over de plasticsoep. Toneelgroep Droog Water laat 150 kinderen van 6-12 jaar en hun ouders WOW de zee is van plastic zien.

‘The bottle is the message’ zegt het decor van toneelgroep Droog Water. Op de Festivalmarkt gaat de iconische DOPPER grif over de toonbank.

Natuurlijk gaan de Houtense wethouders Hilde de Groot en Herman Geerdes graag op de foto met Miss Nederland, die binnenkort misschien zelfs tot Miss World wordt gekozen.

Hans Spitsbaard van Heel Holland Bakt geeft een druk bezochte workshop. Hij bereidt heerlijke karamel van grotendeels faire en duurzame ingrediënten.

Geïnteresseerde bezoekers bespreken het thema fair & duurzaam in het Politiek Café.

Heidi Kamerling legt uit hoe je een tuin zoemvriendelijker kunt maken.

Bij de kledingruilbeurs van De Heemlanden is heel wat keus. En het kost bijna niks.

Dit educatieve prototype van een auto op waterstof is één van de kanshebbers voor de Groene Keus 2019.

Volgens weerman Reinier van den Berg kán de klok van de klimaatontwrichting nog teruggezet worden van 5 over 12 naar 5 vóór 12.

De Groene Keus 2019 is voor het huiselijk regenwaterproject van Het Hout, Ebbenhout en Robiniahout. Gijs van Kuik en Hilde de Groot reiken de prijs uit.

Meer foto’s van het Fair & Duurzaam Festival vind je op http://bit.ly/FairtradeHouten2019

Fotografie: Gerard van Westrienen en René van den Brandt