Wie zijn wij

Fairtrade gemeente groep Houten bestaat uit een aantal enthousiaste Houtenaren die zich in willen zetten om samen met de gemeente, winkels, horeca, bedrijven, organisaties en inwones zich in te willen zetten voor eerlijke handel. Zoals het motto van de Triodos bank een tijd geleden prachtig verwoordden:

“Laten we van Fairtrade een pleonasme maken” .

Want waarom is niet alle handel eerlijk?

De Fairtrade gemeente groep Houten heeft als doel mensen meer bewust te maken van de Fairtrade producten die er zijn en van de (on)mogelijkheden van eerlijke handel. Momenteel maakt de Fairtrade gemeente groep Houten een doorstart mee. Daarom volgt binnenkort hieronder informatie over alle nieuwe leden.

 

Theo van Meijel (waarnemend voorzitter)

“Sinds 2009 ben ik voorzitter van Wereldwinkel Houten. Een kleine maar aantrekkelijke winkel in Het Rond. Eigenlijk een gewone detailhandelszaak maar tegelijkertijd ook een heel bijzondere want hij wordt gerund door een groep van ongeveer 40 vrijwilligers. Zij worden gemotiveerd door de missie van de wereldwinkels: het bevorderen van eerlijke handel door de verkoop van inspirerende fairtrade en duurzame cadeaus. Voor de wereldwinkel gelden dus ook de normale retailprincipes teneinde zo veel mogelijk omzet te maken om zodoende producenten in arme streken in staat te stellen een leefbaar inkomen te verwerven. Mijn rol in de Wereldwinkel sluit goed aan bij mijn jarenlange ervaring in de retail.

De Wereldwinkel is de natuurlijke partner van de werkgroep Fairtrade Gemeente en toen begin 2018 de werkgroep ter ziele dreigde te gaan heb ik me graag opgegeven om mee te werken aan een herstart. Gelukkig bestaat de werkgroep inmiddels, medio 2018, uit 9 leden die “ervoor willen gaan”. Wat is er nog leuker dan samenwerken met zo’n enthousiaste groep die zich inzet voor hetzelfde ideaal?”

 

Enith de Putter

Enith

“Ik ben een theeleut, maar wil wél fair leuten.”

 

 

 

 

 

Marieke Eskes

Marieke

  “Mijn droom is om van Fairtrade een pleonasme te maken. Ontwikkelingshulp zou niet meer nodig moeten zijn en dat kan alleen door ervoor te  zorgen dat mensen in de derde wereld een eigen bestaan op kunnen bouwen. Fairtrade zou een gemeengoed moeten worden. Alleen dan doen  we een stap dichter naar een eerlijke en betere wereld.”

 

 

Jan Willem Kelderman

“Mijn naam is Jan Willem Kelderman. Ik ben 58 jaar oud en werk al bijna dertig jaar in het onderwijs, op het Wellant college in Houten. Tussendoor heb ik samen met Anne Minnema drie jaar in Zimbabwe gewoond. Daar zijn onze kinderen geboren, en er gaat geen dag voorbij dat ik niet denk aan onze tijd in de tropen… 

Laatst vroeg mijn moeder (85 jaar oud) of ik meeging naar een beeldentuin in Noord-Holland, waar werk van kunstenaars uit Zimbabwe werd geëxposeerd. Niet voor het eerst was ik verbaasd over de hoge prijzen van de kunstwerken… en ik vroeg mij af hoeveel van dat geld  terechtkomt bij de maker…. Ik vrees slechts een fractie…
 
Wij zijn in Tengenenge geweest en hebben gezien onder welke omstandigheden de beelden worden gemaakt… Fairtrade is nodig, eerlijk, beter voor hén en beter voor ons!
 
Ik hoop mijn bijdrage te leveren, om de wereld in ieder geval een beetje eerlijker te maken. Daarom heb ik mij graag aangemeld voor deze werkgroep!”

 

 

 

2018-06-19