Waarom Eerlijke Kleding?

Wereldwijd werken er miljoenen mensen in de kleding- en textielindustrie. De grote meerderheid krijgt niet genoeg betaald om in hun basisbehoeften te voorzien. Deze mensen zitten vast in armoede en door de coronapandemie is de situatie veelal nog verder verslechterd. Hun bestaanszekerheid is afgenomen en ook zien we weer een toename van kinderarbeid.

Naast slechte arbeidsomstandigheden is de kleding- en textielindustrie ook nog eens een van de meest vervuilende sectoren ter wereld. De productie van kleding heeft een enorme impact op het milieu en veroorzaakt ongeveer 4% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Vooral bij modekleding (“fast fashion”) wordt vaak een derde of meer niet verkocht, wat leidt tot enorme afval en verspilling van kostbare grondstoffen. Ook is kleding een bron van microplastics en plastic soep in de oceanen.

We spreken van Eerlijke Kleding als de producent zorgt voor goede lonen en arbeidsomstandigheden en zich laat controleren door onafhankelijke organisaties als Fair Wear. Tweedehands kleding is goed voor ons milieu want je zorgt ervoor dat kleding langer wordt gedragen en de productie van vervuilende kleding daardoor wordt beperkt. Ook krijg je zo minder kledingafval, die vaak verdwijnt in verbrandingsovens of milieuproblemen in Afrikaanse landen veroorzaakt. 

Eerlijke Kleding route Houten
Er is gelukkig ook in Houten “eerlijke kleding” beschikbaar die op een verantwoorde en duurzame  manier wordt geproduceerd. Ook wordt hergebruik van kleding populair waardoor er minder goede kleding wordt weggegooid. In onderstaande  “Eerlijke Kleding route” staan de winkels in Houten waar je eerlijke en tweedehands kleding kunt kopen.

Anna van Toor

De Raat 6, Houten

Anna van Toor is een modewinkel voor vrouwen, met stijlvolle, kwalitatieve, tijdloze producten. Het bedrijf is sinds 2013 lid van Fair Wear. Anna van Toor probeert continue het productieproces te verbeteren door productielocaties regelmatig te controleren en trainingen te geven aan de arbeiders. De collectie bestaat vaak uit kleinere eenheden die verspreid over het jaar worden geproduceerd. Zo wordt de werkdruk bij de fabrieken verlaagd.  

Bever Sport

Duwboot 22b, Houten

Bij Bever Sport vind je alles voor buiten. Bevert Sport heeft een brede keus uit (kleding)merken die lid zijn van Fair Wear. Bij deze merken worden producten onder verantwoorde arbeidsomstandigheden gemaakt. Het gaat onder meer om de volgende merken: Jack Wolfskin, Vaude, Mammut, Maier Sports, Haglöfs, Mountain Equipment, Odlo, Ortovox, Picture, Salewa, Sprayway en Lowa. Voldoende keus dus om ook voor je ontspanning en buitenactiviteiten een eerlijk product aan te schaffen.

Zeeman

Spoorhaag 160, Houten

Zeeman laat zien dat eerlijk en goedkoop heel goed kunnen samengaan. Sinds 2019 is Zeeman lid van Fair Wear en werkt zo samen met leveranciers aan goede arbeidsomstandigheden in de keten. Dit betekent onder meer; een leefbaar loon, geen kinderarbeid en een veilige werkplek. Dit weet Zeeman te bereiken door langdurige relaties en afspraken met leveranciers en onafhankelijke controles. Ook gebruikt Zeeman steeds vaker duurzame materialen en is inmiddels bijna 60% van de kleding- en textielcollectie van duurzame katoen.   

Wereldwinkel
Het Rond 151, 3995DP Houten

De Wereldwinkel verkoopt prachtige sjaals, tassen en accessoires uit andere culturen. Alle producten zijn gemaakt met respect voor mens en milieu. Omdat de producenten er een rechtvaardige prijs voor krijgen, kunnen ze een menswaardig bestaan opbouwen. Met jouw aankoop help je hen daarbij.  Elk product is met zorg en volgens eerlijke fairtrade handelscriteria ingekocht.  

Lefft Vintage

Het Wed 6, 3995DV Houten

Bij Lefft Vintage vind je niet alleen vintage interieur, maar ook fashion. Gebruikte kleding krijgt bij Lefft een nieuw leven. Leftovers dus, vandaar de naam Lefft. Naast kleding vind je bij Lefft mooie tweedehands dressoirs, fauteuils en kasten, maar ook retro lampen en leuke vazen.

Kringloopwinkel de Ecokring

Peppelkade 9a, Houten

Bij de Ecokring Houten vind je een ruim assortiment aan tweedehands spullen, waaronder kleding, meubels, schoenen, boeken, speelgoed en lifestyle artikelen. Alle spullen worden bij binnenkomst nagelopen en zo nodig gerepareerd. De Ecokring biedt diverse werkervaringsplaatsen voor diegenen die op de arbeidsmarkt (nog) niet kunnen slagen. Ook steunt de Ecokring diverse goede doelen. Mensen met een U-pas krijgen korting op kleding en overige artikelen.

Kringloopwinkel Noppes

De Brug 13a, Houten

Noppes Kringloopwinkel Houten biedt een ruim assortiment aan tweedehands producten waaronder kleding en textiel, meubelen, woningaccessoires, elektronica, speelgoed, fietsen, boeken en sportartikelen. Bij Noppes vind je ongetwijfeld iets van je gading. Ingeleverde spullen worden gedegen gecontroleerd op hun kwaliteit en bruikbaarheid en zo nodig grondig hersteld. Niet bruikbare spullen worden aangeboden voor verdere verwerking, zodat u verzekerd bent dat het milieu niet verder wordt belast. Noppes biedt werkervaringsplaatsen voor mensen met minder kansen tot de arbeidsmarkt.   

PetitJoli merkkleding

Plein 8, 3991DK Houten

PetitJoli is een gezellige winkel in het Oude Dorp van Houten. PetitJoli verkoopt 2e hands merkkleding voor dames en kinderen en ook leuke accessoires. Het is mogelijk om kleding in te brengen. Na verkoop ontvangt u een deel van de verkoopprijs. Er wordt dagelijks kleding ingehangen, dus de collectie wisselt sterk.