Symposium wereldwinkel

Als sponsor van het symposium van de wereldwinkel van 21 januari, zijn wij supertrots dat de bijeenkomst zo’n groot succes is geworden. Meer dan 300 mensen kwamen uit het gehele land om te luisteren naar de nieuwste ontwikkelingen op fair trade gebied. Het mag dan ook gerust een groot succes worden genoemd.

Ook was er veel belangstelling voor het fair trade spel wat door ons is ontwikkeld.

Het programma van de dag bestond uit presentaties van:

•Dopper – het antwoord op de plastic soep in de oceanen,
•Seepje – het 100% natuurlijke wasmiddel uit Nepal,
•Schone Kleren Campagne – de internationale organisatie die zich inzet om de werkomstandigheden in de kledingindustrie in arme landen te verbeteren,
•Johnny Doodle – fairtrade chocolade met zijn eigen coöperatie in Ghana,
•GoodFibrations / Fashion Revolution – voor eerlijke en duurzame mode,
•Landelijke Vereniging van Wereldwinkels – interview met Michèl Evers, voorzitter.

Hoe Fairtrade is een Fairtrade gemeente?

Fairtrade betekent niets minder dan eerlijke handel. Dus dat de verschillende onderdelen van een productieketen elk een juiste vergoeding krijgen voor hun inspanningen.

Maar bij de aanschaf van een product, wegen consumenten allerlei waarden. Voor de ene consument is een bepaalde waarde belangrijker dan voor een andere consument. Neem de prijs van een artikel. Voor de een is dat van doorslaggevend belang. Een andere consument vindt het belangrijker dat een product uit de buurt komt. De (milieu-) belasting van transport van, bijvoorbeeld, een ananas, weerhoudt hem er van om zo’n tropische vrucht te kopen.

Welke waardes kan je, naast ‘eerlijke handel’ en prijs zoal onderscheiden. Ik noemde reeds de waarde van transportkosten. En daarnaast zijn er natuurlijk ook overwegingen van duurzaamheid en verstandig milieugebruik. Denk wat dit laatste betreft aan de enorme hoeveelheden water die katoenbouw vraagt en het verstandig gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Wat duurzaamheid betreft zou je je zorgen kunnen maken over de hoeveelheid tonijn die er gevangen wordt. Het zou zo kunnen zijn dat het voor jou belangrijk is dat er niet meer tonijn gevangen wordt dan dat er door natuurlijke aanwas telkens weer bij komt. Ook de diervriendelijkheid zou een waarde voor jou kunnen zijn. Dat je kiloknallers links laat liggen en dat je best wat meer wil betalen voor een runderlapje dat diervriendelijk gekweekt is.
Fairtrade houdt zich daar oorspronkelijk niet mee bezig. Het doel was een eerlijke prijs voor werkers aan het begin van een keten. Voor de boeren die de cacao verbouwen bijvoorbeeld. Dat niet alle winst gaat naar de handel die ligt tussen de cacaoboon en de reep die je in je hand hebt. Denk aan transport, opslag en fabrieken die van die cacaobonen een fatsoenlijke reep maken.
Maar we zijn nu een paar jaar verder en wij als fairtradegemeente hebben ook oog voor andere waarden. We willen met onze voorlichting veeleer een bewuste keuze bevorderen: dat je als consument weet dát je wat te kiezen hebt… en ook… dat je je realiseert wat voor jou belangrijke waardes zijn…!

Roel Melchers,
voorzitter werkgroep Fairtradegemeente Houten.

Fairphone

De eerste Fairphone

Er is nu ook een Fairphone waarbij getracht is de benodigde mineralen zo eerlijk mogelijk te vergaren. Alle onderdelen van de telefoon zijn opnieuw te leveren en vervangbaar. Dit maakt de telefoon tot een duurzaam product.
Dus, is jouw smarthpone kapot en heb je een nieuwe smartphone nodig? Kies dan voor de Fairphone, de eerste duurzame smartphone!

Kijk voor meer informatie op www.fairphone.com

Fairphone