Waarom Eerlijke Kleding?

Eerlijke kleding is beter voor werknemers, vrij van kinderarbeid en duurzamer!

Veel kleding wordt gemaakt in bedrijven in Azië en Afrika, waar het slecht gesteld is met de arbeidsomstandigheden: lage lonen, lange werkdagen, onveilige omstandigheden, geen arbeidscontract en soms ook kinderarbeid. Door de gevolgen van Corona hebben veel werknemers hun baan en daarmee hun inkomen verloren.

Bedrijven die lid zijn van Fair Wear Foundation zorgen dat de arbeidsomstandigheden in de productiebedrijven wel in orde zijn, ook bij toeleveranciers. Zij worden hierop regelmatig gecontroleerd. Fairtrade kleding wordt vooral gemaakt in kleine ateliers waar dankzij een eerlijke prijs de werknemers een goed bestaan kunnen opbouwen.

Als we kleding kopen beseffen we vaak niet hoe zwaar kleding het milieu belast. De kledingindustrie zorgt wereldwijd voor 10% van de totale uitstoot van broeikasgassen. Dat is meer dan de uitstoot van het luchtverkeer en vervoer over water samen! En door de snelle toename van goedkope kleding van fast fashion merken zoals Zara en H&M stijgt dit percentage snel. Zo kochten mensen in 2014 60% meer kleding dan in 2000, maar de kleding verdween twee keer zo snel in de prullenbak. Ieder jaar brengen we 85% van onze kleren naar de vuilnisbelt! Bovendien ontstaan over de hele wereld tekorten aan water en raakt er water vervuild. Ook levert de kleding een grote bijdrage aan het plastic in de oceanen.

Eerlijke kleding wordt gemaakt in bedrijven die bezig zijn de vervuiling terug te dringen en katoen duurzamer te produceren. O.a. middels het Better Cotton Initiative (BCI) en via biologische katoen(GOTS). Ook hergebruik van kleding is belangrijk voor het milieu. Daarom zijn we in Houten blij met de verschillende winkels, waar tweedehands kleding wordt verkocht.

Waar koop je Eerlijke Kleding in Houten?

Ook Zeeman en Hema zijn goed bezig met eerlijke kleding! Zeeman is sinds 2019 deelnemer van Fair Wear Foundation en Hema gebruikt 100% duurzame katoen!

Wat bieden de eerlijke kledingwinkels in Houten?

Anna van Toor

Anna van Toor is een modewinkel voor vrouwen en sinds 2013 deelnemer van Fair Wear Foundation. De kleding wordt gemaakt in bedrijven met goede arbeidsomstandigheden. De collectie bestaat uit kleinere eenheden die gespreid over het jaar worden gemaakt om de werkdruk bij de fabrieken te verlagen.

Bever Sport

Bij Bever Sport vind je een brede collectie aan kledingmerken die lid zijn van Fair Wear Foundation en dus gemaakt zijn onder goede arbeidsomstandigheden. Deze merken zijn: Jack Wolfskin, Vaude, Mammut, Maier Sports, Haglöfs, Mountain Equipment, Odlo, Ortovox, Picture Organic, Salewa en Sprayway. Voldoende keus dus voor een eerlijk product!

DAKA

Daka verkoopt outdoor en sportartikelen van de volgende kledingmerken die lid zijn van Fair Wear Foundation: Jack Wolfskin, Haglöfs, Odlo, Picture en Salewa.

Hema

Al het katoen van Hema is sinds eind 2019 100% duurzaam ingekocht. Het katoen van zowel kleding als woontextiel voldoet aan één van de drie duurzaamheidsstandaarden: Better Cotton Initiative (BCI), Organic Cotton Standard (OCS) of GOTS (biologisch). Let op het groene blaadje op alle katoenen producten of ze van duurzaam (responsible) of biologische (organic) katoen zijn gemaakt.

Kledingbank Kromme Rijnstreek

De Kledingbank stelt tweedehands kleding gratis of tegen geringe vergoeding beschikbaar aan mensen met een minimuminkomen of een U-pas.

Kringloopwinkel De Ecokring

Bij de Ecokring vind je een breed assortiment aan tweedehands kleding en andere spullen.

Kringloopwinkel Noppes

Noppes heeft een breed assortiment aan tweedehands kleding, textiel en andere spullen.

Lefft Vintage

Bij Lefft vind je niet alleen vintage interieur maar ook fashion. Gebruikte kleding krijgt bij Lefft een nieuw leven. Leftovers dus!

Petit Joli

PetitJoli verkoopt tweedehands merkkleding voor dames en kinderen. Het is mogelijk kleding in te brengen. Na verkoop ontvangt u een deel van de verkoopprijs.

Wereldwinkel

De Wereldwinkel heeft een breed assortiment aan fairtrade sjaals gemaakt in kleine ateliers. Producenten krijgen een rechtvaardige prijs om zo een menswaardig bestaan op te bouwen.

Zeeman

Zeeman staat bekend om zijn goedkope kleding. Maar Zeeman is ook goed bezig om het assortiment eerlijk en duurzaam te produceren. Want het bedrijf is sinds 2019 lid van Fair Wear Foundation, die controleert of kleding onder fatsoenlijke arbeidsarbeidsomstandigheden wordt gemaakt. In 2021 komen de eerste resultaten hoe goed Zeeman presteert.

Kijk ook op www.fairtradegemeentehouten.nl of www.eerlijkwinkelenHouten.nl of download de app Eerlijk Winkelen

Pagina's: 1 2 3 4