Fairtrade gemeente groep Houten bestaat uit een aantal enthousiaste Houtenaren die zich in willen zetten om samen met de gemeente, winkels, horeca, bedrijven, organisaties en inwoners zich in te willen zetten voor eerlijke handel. Zoals het motto van de Triodos bank een tijd geleden prachtig verwoordden:

“Laten we van Fairtrade een pleonasme maken” .

Want waarom is niet alle handel eerlijk?

De Fairtrade gemeente groep Houten heeft als doel mensen meer bewust te maken van de Fairtrade producten die er zijn en van de (on)mogelijkheden van eerlijke handel. Momenteel maakt de Fairtrade gemeente groep Houten een doorstart mee. Daarom volgt binnenkort hieronder informatie over alle nieuwe leden.

 

 

Willy Wagenmans (voorzitter)

“Uit eigen ervaring weet ik onder welke erbarmelijke omstandigheden arbeiders en kleine boeren in ontwikkelingslanden producten maken die wij hier in onze winkels kunnen kopen. Als hoofd van FNV Mondiaal heb ik bijna 20 jaar geprobeerd de positie van deze arbeiders en kleine boeren te verbeteren. Door te helpen zich te organiseren in vakbonden en coöperaties, maar ook door op te komen voor eerlijke handel. Zo was ik o.a. betrokken bij de oprichting van de Fair Wear Foundation, die opkomt voor betere arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie en bestuurslid van de landelijke Fairtrade Organisatie. Eerlijke handel en bedrijven die duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn cruciaal om de positie van arbeiders en kleine boeren wereldwijd te verbeteren.

Als wethouder was ik in 2008/2009 nauw betrokken bij de oprichting van de werkgroep Fairtrade gemeente Houten. Toen begin 2018 een beroep op mij werd gedaan om mee te werken aan een doorstart van de werkgroep, heb ik hier graag aan voldaan. Want werken aan eerlijke handel en duurzaamheid blijft onverminderd noodzakelijk. Ik ben blij dat we nu een enthousiaste werkgroep hebben die hier in Houten de schouders onder wil zetten.”

 

Theo van Meijel

“Sinds 2009 ben ik voorzitter van Wereldwinkel Houten. Een kleine maar aantrekkelijke winkel in Het Rond. Eigenlijk een gewone detailhandelszaak maar tegelijkertijd ook een heel bijzondere want hij wordt gerund door een groep van ongeveer 40 vrijwilligers. Zij worden gemotiveerd door de missie van de wereldwinkels: het bevorderen van eerlijke handel door de verkoop van inspirerende fairtrade en duurzame cadeaus. Voor de wereldwinkel gelden dus ook de normale retailprincipes teneinde zo veel mogelijk omzet te maken om zodoende producenten in arme streken in staat te stellen een leefbaar inkomen te verwerven. Mijn rol in de Wereldwinkel sluit goed aan bij mijn jarenlange ervaring in de retail.

De Wereldwinkel is de natuurlijke partner van de werkgroep Fairtrade Gemeente en toen begin 2018 de werkgroep ter ziele dreigde te gaan heb ik me graag opgegeven om mee te werken aan een herstart. Gelukkig bestaat de werkgroep inmiddels, medio 2018, uit 9 leden die “ervoor willen gaan”. Wat is er nog leuker dan samenwerken met zo’n enthousiaste groep die zich inzet voor hetzelfde ideaal?”

Enith
Enith de Putter

“Ik ben een theeleut, maar wil wél fair leuten.”

 

 

 

Marieke

 Marieke Eskes

“Mijn droom is om van Fairtrade een pleonasme te maken. Ontwikkelingshulp zou niet meer nodig moeten zijn en dat kan alleen door ervoor te  zorgen dat mensen in de derde wereld een eigen bestaan op kunnen bouwen. Fairtrade zou een gemeengoed moeten worden. Alleen dan doen  we een stap dichter naar een eerlijke en betere wereld.”

 

 

Jan Willem Kelderman

“Mijn naam is Jan Willem Kelderman. Ik ben 58 jaar oud en werk al bijna dertig jaar in het onderwijs, op het Wellant college in Houten. Tussendoor heb ik samen met Anne Minnema drie jaar in Zimbabwe gewoond. Daar zijn onze kinderen geboren, en er gaat geen dag voorbij dat ik niet denk aan onze tijd in de tropen…

Laatst vroeg mijn moeder (85 jaar oud) of ik meeging naar een beeldentuin in Noord-Holland, waar werk van kunstenaars uit Zimbabwe werd geëxposeerd. Niet voor het eerst was ik verbaasd over de hoge prijzen van de kunstwerken… en ik vroeg mij af hoeveel van dat geld  terechtkomt bij de maker…. Ik vrees slechts een fractie…
Wij zijn in Tengenenge geweest en hebben gezien onder welke omstandigheden de beelden worden gemaakt… Fairtrade is nodig, eerlijk, beter voor hén en beter voor ons!
Ik hoop mijn bijdrage te leveren, om de wereld in ieder geval een beetje eerlijker te maken. Daarom heb ik mij graag aangemeld voor deze werkgroep!”

 

Rogier Wiercx

“Fairtrade is voor mij een vorm van Fair Play in de wereldhandel. Als Houtense consument zet ik me daar extra voor in, samen met de Werkgroep Houten Fairtrade Gemeente.”

 

 

 

Olfert Langerak

“ Omdat een Fairtrade banaan nu eenmaal in alle opzichten beter smaakt”

 

 

 

 

 

 

 

Thea Stam

“ Omdat ik gestopt ben met werken, heb ik besloten me aan te sluiten bij de Fair-Trade werkgroep. In het kader van natuurbescherming zullen we ook de armoede moeten bestrijden. Voordat je aan natuurbehoud kan denken, moet je voldoende te eten hebben.

Er is veel werk te doen vooral we nu samen werken met de Duurzaamheid groep. Laten we met zijn allen een bijdrage leveren aan het behoud van deze wereld waarop wij mogen wonen.”

 

 

 

2019-03-03