Eerlijk Winkelen Houten bestaat sinds 2019. Met Eerlijk Winkelen Houten vindt u heel gemakkelijk winkels en restaurants in Houten met fairtrade, biologische of tweedehands producten of organisaties die lokaal anders eerlijk en duurzaam actief zijn.  

Aanvankelijk was Eerlijk Winkelen Houten onderdeel van de landelijke stichting Eerlijk Winkelen, die in meerdere gemeenten in Nederland actief was. In 2021 is deze stichting gestopt en opgegaan in Local Birds. De werkwijze van Local Birds is echter heel anders dan Eerlijk Winkelen. Samen met enkele andere lokale fairtrade werkgroepen wil de werkgroep Fairtrade gemeente Houten de oorspronkelijke formule van Eerlijk Winkelen lokaal verder voortzetten.

Op de website eerlijkwinkelenhouten.nl hanteren we de volgende categorieën:

1. Fairtrade – gemaakt met respect voor mensen
2. Biologisch – gemaakt met respect voor natuur en milieu
3. Tweedehands en producten van gerecycled materiaal
4. Lokaal overig – die bovengenoemde categorieën positief aanvullen

Per categorie wordt aan de hand van de algemeen erkende topkeurmerken beoordeeld of de betreffende producten voldoen aan de criteria. Lees hiervoor verder onder ‘Wat is eerlijk winkelen’.   

De Fairtrade werkgroep gaat binnenkort de website eerlijkwinkelenhouten.nl opnieuw inrichten en actualiseren. We vragen hiervoor uw begrip en geduld.