De Werkgroep Fairtrade en de wereldwinkel werken veel samen.

Maarten Venderbosch
Houten

De ‘fairtradegedachte’ in Houten de komende tijd weer nadrukkelijk onder de aandacht gebracht. Dat zegt de nieuwe voorzitter van de Werkgroep Fairtrade Gemeente Houten, Willy Wagenmans. De oud-wethouder voor de PvdA in Houten geeft leiding aan een verse groep vrijwilligers die met nieuwe energie aan de slag gaat. Op 12 mei presenteert zij zich voor het eerst, op de internationale dag van de fairtrade. Fairtrade is handel in producten die zijn gemaakt onder goede arbeidsomstandigheden en tegen een redelijk loon, zonder dat daarbij sprake is geweest van zaken als uitbuiting of kinderarbeid. Houten was in 2009 een van de eerste ‘fairtradegemeenten’ in het land en de eerste in de provincie Utrecht. gebrek aan vrijwilligers leidde begin dit jaar bijna tot opheffing van de werkgroep. Huidig wethouder Jocko Rensen greep daarop in. Vers bloed in het bestuur was volgens hem nodig om de doelstellingen te behalen. Wagenmans: ,,We willen natuurlijk dat Houten de status fairtradegemeente behoudt. En volgend jaar hopen we ons 10-jarig bestaan als werkgroep te vieren.’’ De banden met de Wereldwinkel worden onder meer aangehaald. Wagenmans: ,,De wereldwinkel moet zelf zorgen dat de wereldwinkel kan blijven draaien. Maar we werken natuurlijk wel in elkaars verlengde, dus is het heel logisch dat we samenwerken en elkaar ondersteunen waar dat mogelijk is. Beide streven we naar een duurzame samenleving.’’

Bewustwording

De nieuwe voorzitter gaat niet met het ‘fairtradevingertje’ wijzen.
Wagenmans: ,,Ons gaat het erom, discussie los te maken. Wat voor producten legt een ondernemer in zijn schappen? Wat weet een consument eigenlijk van de spullen die hij koopt? Die discussie leidt tot bewustwording. Dat is ons belangrijkste doel.’’ Ook in de Houtense supermarkten zijn hoekjes met fairtradeproducten heel gewoon geworden.

Wagenmans: ,,Er is de afgelopen jaren al veel bereikt. Fairtrade, maar ook biologische- en streekproducten worden meer en meer gemeengoed. Maar er is nog genoeg werk aan de winkel, denk maar eens aan eerlijk geproduceerde kleding. Teveel goedkope kleding komt nog uit landen waar kinderarbeid voorkomt. Na het wat slapende bestaan van de laatste jaren wil de ontwaakte werkgroep zich weer volop manifesteren in Houten. ,,Daar waar we ons verhaal kunnen doen, zullen we zijn. Vaak samen met de wereldwinkel’’, belooft Wagenmans.

Ook op de Houtense scholen gaat de werkgroep de fairtradegedachte actief uitdragen. Voor duurzaamheid geldt, wat de werkgroep betref: jong geleerd is oud gedaan.