Fair & Duurzaam festival

Buiten giert de gure herfstwind. Binnen kijken en luisteren geïnteresseerde bezoekers naar uitstekende sprekers, muziek en dans. Honderden Houtenaren snuffelen gezellig bij verleidelijke kramen vol met fairtrade producten en duurzame innovaties. In De Slinger zien 150 kinderen en ouders de voorstelling WOW de zee is van plastic

Aanleiding voor dit Festival is het feit dat Houten zich al tien jaar Fairtrade Gemeente mag noemen. In die periode hebben fairtrade- en duurzaamheidsclubs elkaar gevonden. Daarom nu het Fair & Duurzaam Festival. Volgens Gijs van Kuik (Duurzaamheidsfonds Houten) is fairtrade de link naar duurzaamheid elders in de wereld. Ook de werkgroep Fairtrade Gemeente Houten en de Wereldwinkel Houten streven naar duurzaamheid in verre landen en in Houten. Dus organiseerden deze drie Houtense partners samen dit Festival, dat flitsend gepresenteerd werd door een aanstekelijk energieke Rens de Jong.

Een indringend podiumgesprek over grote globale uitdagingen tussen v.l.n.r Bram van Ojik (Tweede Kamerlid Groenlinks), Evert de Boer (Schone Kleren Campagne) en Tara Scally (Max Havelaar). Denk aan onveilige arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie, aan onderbetaalde werknemers en oneerlijke handelspraktijken. De conclusie van het trio luidt: Nederland moet eerlijke internationale handel stimuleren met strengere wetgeving volgens de Global Goals van de Verenigde Naties.

Sharon Pieksma is Miss Nederland 2019 en ambassadeur voor een plasticvrije wereld. Ze vertelt: ‘Voor fotoshoots kom ik op vele stranden. Vreselijk dat overal plastic rondslingert. Dat moeten we echt aanpakken, want dit is onhoudbaar.’ Bij Return to Sender werkt Baukje de Nekker samen met vrouwen in arme landen, die prachtige cadeauartikelen maken. En daar fair voor betaald worden.

Pagina's: 1 2 3 4