Nieuwe deelnemers Eerlijk winkelen-app

2 mei 2020 – De app ‘Eerlijk Winkelen Houten’ is uitgebreid met zes nieuwe winkels. Voorzitter Willy Wagenmans van de werkgroep Fairtrade gemeente Houten verwelkomde Vlenovi, MIRO, De Molenhoek, Stijl in Huis, Bas & Sax en BD-Totaal met de overhandiging van een raamsticker. De overhandiging vond op veilige afstand plaats bij de start van de landelijke Fairtrade week van 2-8 mei.

Veel fairtrade, biologische en tweedehands bedrijven verkeren door de coronacrises in grote problemen. Zo zijn diverse winkels en restaurants noodgedwongen gesloten. Sommige zoals Deksels Lekker, Dinner at Six en MIRO proberen via thuisbezorgen nog enigszins te overleven. Veel kledingwinkels zien hun verkopen drastisch dalen. Dit heeft grote gevolgen voor de werknemers bij de producenten in ontwikkelingslanden, die plotseling zonder inkomen zitten. De fairtrade merken proberen deze gevolgen zoveel op te vangen. Daarom wordt tijdens de fairtrade week opgeroepen juist fairtrade bedrijven extra te ondersteunen en zoveel mogelijk fairtrade producten te kopen. 

Eerlijk winkelen

Nieuw in de app ‘Eerlijk Winkelen Houten’ zijn Vlenovi in de Vershof, die vegetarische en veganistische producten aanbiedt, restaurant MIRO in het Oude Dorp, houtbewerker De Molenhoek en Stijl in Huis, die gebruikte meubels een nieuw leven geeft, Bas & Sax die gebruikte saxofoons en klarinetten renoveert en verkoopt en BD-Totaal die sinds kort biologische producten aan particuliere klanten in Houten e.o levert. Ook is de webshop van SecondHandHP, die gebruikte printers en hardware verkoopt en is gevestigd op de Meerpaal, opgenomen bij de webshops op de landelijke site van Eerlijk Winkelen. 

Eerlijk Winkelen Houten is oktober 2019 door de werkgroep Fairtrade gemeente Houten gelanceerd om bekendheid te geven aan winkels en restaurants in Houten die fairtrade, biologische en/of tweedehands producten aanbieden.  Met de zes nieuwe bedrijven komt de lijst in Houten nu op 42 deelnemers. De lijst is te raadplegen via de app Eerlijk Winkelen of via de website www.eerlijkwinkelenhouten.nl. De betrokken winkels en restaurants moeten voldoen aan criteria van de landelijke stichting Eerlijk Winkelen.

Fotobijschrift: Willy Wagenmans (r) en Eduard Gefferie van Vlenovi