De Fairtrade werkgroep Houten roept iedereen op zoveel mogelijk eerlijke en duurzame kleding te kopen. Ze heeft hiervoor de Eerlijke Kleding Route gemaakt, zodat je weet waar je hiervoor in Houten terecht kunt. In de routekaart zijn elf winkels opgenomen waar je eerlijke en duurzame kleding kunt kopen. Eerlijke kleding is beter voor werknemers en het milieu en vrij van kinderarbeid. De route is te vinden op www.fairtradegemeentehouten.nl  Of raadpleeg hiervoor de app Eerlijk Winkelen Houten.

Eerlijke kleding wordt gemaakt in bedrijven met acceptabele arbeidsomstandigheden of die bezig zijn de vervuiling terug te dringen en katoen duurzamer te produceren. Ook hergebruik van kleding is belangrijk voor het milieu. Daarom zijn we in Houten blij met de verschillende winkels, waar tweedehands kleding wordt verkocht, zoals Noppes, de Ecokring, PetitJoli en Lefft Vintage! Deze vind je terug in de Eerlijke Kleding Route.


Fair Wear
Veel kleding wordt nog steeds gemaakt onder erbarmelijke omstandigheden in bedrijven in Azië en Afrika. Door Corona zijn deze omstandigheden vaak nog verder verslechterd. Kledingmerken die lid zijn van Fair Wear Foundation zorgen dat de arbeidsomstandigheden in de productiebedrijven wel in orde zijn, ook bij toeleveranciers. Zij worden hierop regelmatig gecontroleerd. Fair Wear kleding vind je in Houten bij Anna van Toor (damesmode), Bever en Daka (outdoor en sport) en bij Zeeman, die sinds 2019 lid is. Fairtrade kleding wordt vooral gemaakt in kleine ateliers waar dankzij een eerlijke prijs de werknemers een goed bestaan kunnen opbouwen. Hiervoor kun je bij de Wereldwinkel terecht.

Slecht voor milieu
Niet iedereen weet hoe zwaar kleding het milieu belast. De kledingindustrie zorgt wereldwijd voor 10% van de totale uitstoot van broeikasgassen. Dat is meer dan de uitstoot van het luchtverkeer en vervoer over water samen! En door de snelle toename van goedkope kleding van fast fashion merken zoals Zara en H&M stijgt dit percentage snel. Ieder jaar gaat 85% van onze kleren naar de vuilnisbelt. Bovendien veroorzaakt de kledingproductie tekorten aan water en raakt er water door vervuild. Ook levert de kleding een grote bijdrage aan het plastic in de oceanen. Daarom zijn we blij dat een bedrijf als Hema sinds 2019 100% duurzame katoen gebruikt!

Fairtrade-week
Tijdens de Fairtrade-week van 24 t/m 31 oktober vragen de Wereldwinkel en Fairtrade werkgroep aandacht voor eerlijke en duurzame producten. Fairtrade betekent letterlijk, eerlijke handel. Dankzij Fairtrade krijgen boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs voor hun producten en kunnen daardoor een bestaan opbouwen. In de Fairtrade-week ligt de focus op Fair Fashion, oftewel eerlijke en duurzame kleding, en waar je deze in Houten kunt kopen.

Zie ook https://www.fairtradegemeentehouten.nl/blog/